Lord of Knights LIVNO
Tajne Svemira
Online
>
Brojač posjeta
53593
 
Anketa
Vjerujete li u izvanzemaljce?


HIT tjedna authora:
Blog
ponedjeljak, srpanj 1, 2013Sva dosadašnja otkrića i istraživanja pokazuju kako oko nas postoje planeti koji po brojnim karakteristikama nalikuju Zemlji te se za neke od njih pretpostavlja da bi mogli biti naseljivi. Donosimo 5 'najpogodnijih'.

Prema znanstvenicima s PHL-a (Planetary Habitability Laboratory) sveučilišta u Puerto Ricu, planet Gliese 581g nalazi se na vrhu liste potencijalno naseljivih planeta.

Otkriven je u rujnu 2010. godine, a nekoliko tjedana kasnije dio astronoma izrazio je sumnju u njegovo postojanje. No, daljnja istraživanja zasad pokazuju suprotno. Stjenoviti planet udaljen je 'samo' 20 svjetlosnih godina od Sunčevog sustava. Pretpostavlja se da je tri puta veći o Zemlje i kruži oko zvijezde Gliese 581 svakih 30-ak dana.

Takva putanja otvara mogućnost da se radi o nastanjivom planetu na kojem bi mogli postajati uvjeti slični onima na Zemlji.

Planet Gliese 667C otkriven je u veljači 2011. te se pokazalo da kruži oko 'crvenog patuljka' 22 svjetlosne godine od Zemlje u zviježđu poznatom pod nazivom Škorpion. Planet je klasificiran kao 'super Zemlja', jer je najmanje četiri i pol puta veći od našeg planeta i završi orbitu svakih 28 dana.

Temperatura na površini - 22 stupnja

NASA-in teleskop izrađen posebno za otkrivanje planeta otkrio je planet Kepler-22b u studenom 2011. godine. Planet je gotovo dva i pol puta veći od Zemlje, a postoje dobre naznake da bi na njemu mogli vlada uvjeti slični onima na Zemlji. Taj planet udaljen je 600 svjetlosnih godina i kruži oko zvijezde koja uvelike nalikuje našem Suncu.

Još jedna 'super Zemlja' nalazi se 35 svjetlosnih godina od nas, a riječ je o planetu HD 85512b koji je 3,5 puta veći od našeg planeta. Otkriven je u rujnu prošle godine, a prosječna temperatura na površini iznosi ugodnih 22 stupnja Celzijusa.

Zadnji na listi planeta koje bismo možda mogli naselitije planet Gliese 581d, koji je malo udaljeniji od Zemljinog 'blizanca' planeta Gliese 581g.

Kada je prvi put otkriven 2007. godine znanstvenici su smatrali da je prehladan za život, no novija istraživanja su pokazala kako postoji mogućnost da bi taj planet čak sedam puta veći od Zemlje mogao podržavati život kakav poznajemo.

tajnesvemira @ 18:51 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, lipanj 14, 2013
Naspavajte se dobro – dolazi 'super Mjesec'

Za 10 dana s neba će sjajiti Mjesec koji će nam se činiti veći nego inače. 'Super Mjesec' razlikuje se od ostalih jer proizvodi maksimalne plime i oseke u godini.

"To je mladi ili pun Mjesec pojavljuje se na najbližoj točki ili je na 90 posto od maksimalne blizine Zemlji unutar svoje orbite (perigee). Ukratko, Zemlja, Mjesec i Sunce nalaze se u istoj ravnini, a Mjesec je na svojem najmanjem odstojanju od Zemlje", ovo je najvažniji dio definicije "super Mjeseca", koja ne dolazi iz astronomije nego astrologije.

U astronomiji se ta pozicija zove Perihel, iako je fenomen poznatiji po imenu koje mu je nadjenuo astrolog Richard Nolle 1979. godine. Po toj definiciji postoje tri "super Mjeseca" u godini, ali je sljedeći, koji će se dogoditi upravo za vrijeme nadolazećeg punog Mjeseca 22. lipnja, najveći ovogodišnji.

50-ak tisuća kilometara bliže

Tada će biti na samo 356.991 kilometar od Zemlje, dok je u najudaljenijoj točki elipse Mjesec udaljen 406.526 kilometara.

Lani se dogodio 16. svibnja, godinu prije 19. ožujka, nagodinu će se pojaviti 10. kolovoza, a 2015. godine 28. rujna, navodi EarthSky.org.

Osim što se sa Zemlje čini da je veći nego inače, što je zabilježeno i kamerama, "super Mjesec" se razlikuje od ostalih jer proizvodi maksimalne plime i oseke u godini.
tajnesvemira @ 23:10 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, ožujak 3, 2013


Međunarodni tim astronoma bio je u prilici da, uz pomoć moćnog teleskopa na sjeveruz Čilea, prvi put 'u direktnom prijenosu' promatra trenutak nastanka planeta u gustom sloju plina i prašine, priopćila je Europski južni opservatorij (ESO).

Astronomi su precizirali da bi disk plina i prašine oko mlade zvijezde HD100546, udaljene 335 svjetlosnih godina od Zemlje u Mliječnom putu, mogao biti 'plinski div sličan Jupiteru'.

Astronomi su, također, naveli da ovo otkriće potvrđuje teoriju po kojoj divovske planete rastu usisavanjem plina i kozmičke prašine nakon formiranja zvijezde.

Tim istraživača je detektirao planet pomoću kamere povezane s ESO teleskopom postavljenim u čileanskoj pustinji Atakama.

--> VIDEO

tajnesvemira @ 22:46 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, studeni 30, 2012

Na užarenom Merkuru pronašli tekuću vodu!

Znanstvenici u NASA-i su u četvrtak predstavili otkrića do kojih su došli pomoću tri instrumenta s NASA-inog Messenger orbitera, preko kojih su pouzdano utvrdili da na Merkuru postoji led, tj. da na tom planetu postoje ogromne količine vode.

Merkur je planet najbliži Suncu, a jednom je stranom uvijek izložen temperaturama od čak 426 stupnjeva Celzija. Na njegovoj tamnoj strani temperatura se spušta čak do -187 stupnjeva Celzija, a tamo je i pronađen led. Leda ima na površini kao i pod površinskim naslagama, piše AP.

"Kad to zbrojite, tamo ima od 100 milijardi do bilijun metara kubnih leda. Nesigurnost oko točnog broja samo pokazuje koliko duboko taj led ide", kazao je David Lawrence sa Sveučilišta John Hopkins.

VIDEO: -> NASA Announces Water Ice and Organics on Mercury

Naime, znanstvenici smatraju da je led najmanje pola metra debeo, ali može ići i do 19 metara dubine.

Na površini i kompleksne organske molekule?

Fascinantno je i da su znanstvenici otkrili da vode ima i na dijelovima planeta na kojima je temperatura viša od temperature smrzavanja, a niža je od temperature ključanja vode. Dakle, na Merkuru ima dijelova na kojima se voda nalazi u tekućem obliku, no čini se da je pokrivena tamnom materijom, za koju znanstvenici smatraju da se sastoji od kompleksnih organskih molekula.

Te molekule, kao i led, vjerojatno su završili na Merkuru udarima kometa ili asteroida, prenosi Forbes.

tajnesvemira @ 13:10 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, studeni 23, 2012

VIDEO: NASA će objaviti povijesne vijesti o Marsu!

Iako znanstvenici o svom najnovijem otkriću još uvijek ne žele govoriti puno, te ističu da sve još jednom trebaju dobro provjeriti, vjeruju da je rover Curiosity došao do otkrića koje će biti zabilježeno u povijesnim knjigama.

NASA-in rover Curiosity došao je do otkrića koje bi se trebalo naći i u povijesnim knjigama. Tvrdi to voditelj istraživačke misije John Grotzinger iz Caltecha. Rover je navodno na uzorcima tla na Crvenomplanetu otkrio dosad nepoznate informacije.

Otkrili organske tvari?

"Izgledaju zaista dobro", kazao je John Grotzinger za portal NPR dodajući da znanstvenici neće objaviti informacije dok god ne provjere i ne budu sigurni u sve što smatraju da su otkrili. U slučaju da sve što su otkrili i zaista potvrde, najnovije rezultate istraživanja objavit će početkom idućeg mjeseca.

Znanstvenik Peter Smith s Lunar and Planetary Laboratoryja Sveučilišta u Arizoni kazao je za portal Wired da vjeruje da je Curiosity na Marsu otkrio organske tvari. Dodaje da će i u slučaju da je riječ samo o naznakama o tome, novosti biti vrlo uzbudljive. Organske molekule sadrže ugljik i potencijalni su indikatori postojanja života.

-->VIDEO

tajnesvemira @ 11:51 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare

Pronađen još jedan nastanjivi planet

Pronađen još jedan nastanjivi planet

Na udaljenosti od 42 svjetlosne godine od Sunčevog sustava, astronomi su pronašli još jedan nastanjivi planet. Riječ je o planetu koji se nalazi u sustavu zvijezde HD 40307.

Znanstvenici koji su u potrazi za "novom Zemljom" pronašli su još jedan planet koji bi mogao biti naseljiv, objavio je BBC. Nalazi se u sustavu zvijezde HD40307 i masom je sedam puta veći od Zemlje. Već ranije je utvrđeno da zvijezda HD 40307 ima tri planeta, no svi su oni bili preblizu da bi na njima moglo biti vode u tekućem stanju.

Novo istraživanje predstavljeno u časopisu Astronomy and Astrophysics pokazalo je da u istom sustavu postoje još tri planeta među kojima i jedna Super-Zemlja u nastanjivoj zoni. Astronomi ističu kako će trebati provesti dodatna istraživanja kako bi se potvrdile i druge moguće sličnosti ovog tijela nazvanog 40307g sa Zemljom.

Dosad 800 otkrivenih egzoplaneta

Zvijezda HD 40307 od Sunčevog je sustava udaljena 42 svjetlosne godine što u kozmičkim razmjerima nije puno. Planet na kojem bi se moglo živjeti otkrili su istraživači iz mreže RoPACS (Rocky Planets Around Cool Stars) u jednom čileanskom opservatoriju koristeći specijalni uređaj Harps. Otkriveni je planet nadopunio spisak od preko 800 dosad otkrivenih egzoplaneta.

tajnesvemira @ 11:47 |Komentiraj | Komentari: 0

Nevjerojatnih 84 milijuna zvijezda u jednoj fotografiji

FOTO: Nevjerojatnih 84 milijuna zvijezda u jednoj fotografiji

Najnovija fotografija naše galaksije uhvatila je čak deset puta više zvijezda od bilo koje fotografije dosad snimljene, a napravljena je posebnim teleskopom VISTA koji se nalazi u Čileu.

Astronomi su snimili fotografiju sa 84 milijuna zvijezda koje se nalaze u srcu naše galaksije Mliječne staze. Fotografiju s najviše snimljenih zvijezda na Mliječnoj stazi snimili su posebnim teleskopom iz Čilea.

Fotografija od devet gigapiksela napravljena je teleskopom VISTA, instrumentom koji se nalazi na jugu Čilea. Fotografija je toliko velika da bi se mogla isprintati u širini od devet i duljini sedam metara.

Naime, ova fotografija ima deset puta više zvijezda od bilo koje fotografije dosad snimljene.

''Promatrajući milijarde zvijezda koje kruže oko Mliječne staze možemo naučiti puno više od stvaranju i razvoju ne samo naše galaksije nego svih galaksija općenito'', rekao je znanstvenik Roberto Saito.

tajnesvemira @ 11:42 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, rujan 6, 2012
VIDEO: Spektakularna snimka velike Sunčeve oluje

NASA-in centar za promatranje solarne dinamike objavio je snimku sunčeve erupcije koja se dogodila u petak. Na snimci se jasno vidi eksplozija koju se detaljno može promatrati pod ultraljubičastim filterima, a erupcija se pripremala gotovo tri sata.

Radijacijski oblak koji je nastao eksplozijom, najavili su iz centra za promatranje oceana i atmosferskih promjena (NOAA), do Zemlje bi trebao stići u ponedjeljak, ali izazvat će samo blažu geomagnetsku oluju.

VIDEO


tajnesvemira @ 14:07 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, srpanj 6, 2012
VIDEO: NASA otkrila portale oko Zemlje

NASA je objavila da je tim njezinih stručnjaka pronašao portale u magnetskom polju planeta Zemlje. Ti portali se otvaraju i zatvaraju više puta na dan, a već se priprema misija koja će proučavati taj fenomen.


Ipak, to područje ne predstavlja intergalaktička vrata u novi svijet već pomaže u transferu velikog broja magnetski nabijenih čestica koje teku od Sunca prema Zemlji i uzrokuju polarnu svjetlost i geomagnetske oluje na Sjevernom i Južnom polu.

''Ta polja nazivamo X-točkama ili područjima elektronske difuzije'', izjavio je plazma fizičar Jack Scudder sa Sveučilišta u Iowi.

NASA-ina letjelica Themis i europske sonde Cluster otkrile su kako se ti portali otvaraju i zatvaraju više puta na dan.

Doznaje se i kako NASA već priprema misiju za 2014. godinu tijekom koje će se proučavati taj fenomen.

VIDEO


tajnesvemira @ 09:45 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, lipanj 22, 2012
Svemir usporava, vrijeme će stati u potpunosti

Vrijeme će u budućnosti stati u potpunosti, tvrde znanstvenici koji rade na dva španjolska sveučilišta. Do ovog su radikalnog zaključka došli pokušavajući objasniti zašto se svemir stalno širi i ubrzava.

Promatranjem supernova, eksplodirajućih zvijezda, znanstvenici su zaključili da kretanje svjetlosti ukazuje da se one kreću brže od zvijezda bližih centru svemira. No, španjolski znanstvenici Jose Senovilla, Marc Mars i Raul Vera tvrde da je pogrešna prihvaćena teorija sile suprotne gravitaciji, poznata kao tamna energija, te da je stvarnost da rast svemira usporava, prenosi Telegraph.Spomenuti znanstvenici u članku objavljenom u Physical Review D tvrde da je usporavanje vremena toliko postupno da ljudi to ne mogu primijetiti. Kažu da tamna energija ne postoji i da će vrijeme istjecati do točke kad će konačno stati, dugo nakon što planeti prestanu postojati.

Sve će se zamrznuti, kao na fotografiji


Usporavanje vremena će, na kraju, dovesti do toga će sve djelovati kao da se pojavljuje brže i brže, dok konačno ne nestane. "Onda će sve biti zamrznuto, kao fotografija jednog trenutka, zauvijek", objasnio je Senovilla za časopis New Scientist.

Znanstvenik Gary Gibbons, kozmolog na Sveučilištu u Cambridgeu, kazao je da ova ideja nije bez dokaza. "Vjerujemo da je vrijeme nastalo tijekom Velikog praska, a ako se vrijeme iznenada može pojaviti, na isti način može i nestati – riječ je samo o obrnutom efektu", komentirao je Gibbons.
tajnesvemira @ 16:22 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
srijeda, svibanj 30, 2012
Otkrijte koji su asteroidi najvredniji!

Rudarenje u svemiru uskoro bi mogla postati stvarnost, a u prilog osobama koji se žele baviti tim poslom ide i stranica Asterank koja uz pomoć NASA-inih podataka objavljuje vrijednost asteroida i njihovu dostupnost.

 Nakon što je nedavno osnovana tvrtka Planetary Resources, kojoj je jedan od ciljeva i rudarenje u svemiru, otvorena je i internetska stranica Asterank čije je cilj postati baza informacija i podataka o svemirskim bogatstvima.


Asterank koristi podatke stručnjaka iz NASA-e koji analiziraju sastav pojedini tijela u svemiru te na temelju tih podataka procjenjuju vrijednost.

Daily Mail tako spominje asteroid 241 Germania, širok 168 kilometara s rudama vrijednim 95,8 bilijuna dolara, koji se nalazi u pojasu između Marsa i Jupitera.

Tvrtka Planetary Resources planira prve probne letove obaviti do 2014. godine, a većinu novca zasad troše na prikupljanje podataka o sastavima pojedinih asteroida.
tajnesvemira @ 18:40 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, ožujak 25, 2012

Zemlja iz Svemira

 

Snimali Zemlju iz Svemira i evo što su zabilježili

NASA je objavila seriju video snimki koje se sastoje od slika snimljenih s Međunarodne svemirske postaje ISS-a. Snimke pokazuju Polarno svjetlo nad Sjevernom Amerikom i svjetla gradova.

Na snimkama koje je snimila Međunarodna svemirska postaja ISS-a mogu se vidjeti zeleno, crveno i ljubičasto svjetlo Aurore Borealis, odnosno Polarnog svjetla koje se vidi nad Sjevernom Amerikom, te svjetla gradova na području sjevera Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, piše Reuters.

Slike je snimila posada Expedition 30 na ISS-u, u razdoblju između 30. siječnja i 26. veljače ove godine. 

VIDEO

tajnesvemira @ 11:45 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, veljača 16, 2012
Venera usporava rotaciju

Ekstremni slučaj u svemiru šokirao je znanstvenike

Najnovija mjerenja pokazala su kako je rotacija planeta Venere naglo usporila. Ovaj ekstremni slučaj zbunio je i šokirao znanstvenike koji za sada nemaju logično objašnjenje za takvu pojavu, kojom je u posljednjih 16 godina dan na toj planeti skraćen za čak 6,5 minuta. 

Pomoću europske sonde Venus Express izmjereno je da je rotacija planeta Venere u posljednjih 16 godina drastično usporena. Tako je dan na toj planeti u tom kratkom razdoblju skraćen za 6,5 minuta, objavila je Europska svemirska agencija, ESA.

Poznato je da na Zemlji jaki potresi znaju usporiti rotaciju naše planete, no tu se radi o mikrosekundama, dok je situacija s Venerom ekstremna.

Znanstvenici su šokirani ovim rezultatima i trenutno ne znaju što je uzrokovalo usporavanje rotacije. Nagađa se kako jedan od uzroka može biti trenje između planete i guste atmosfere, no dio znanstvenika tvrdi da je to nemoguće.

Europska sonda i dalje će nastaviti s istraživanjem ove neobične pojave, a znanstvenici i dalje pokušavaju pronaći odgovor na zagonetku.
tajnesvemira @ 12:46 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, veljača 5, 2012
Pronađena druga Zemlja

Novi planet kojeg su znanstvenici nedavno otkrili odličan je kandidat za mogućnost podržavanja života na svojoj površini i time potencijalno zanimljiv za ljudsko naseljavanje, piše američki portal space.com, a prenosi Hina.

Planet se nalazi u nastanjivoj zoni svoje zvijezde, relativno uskom pojasu u kojem temperature nisu ni previsoke ni preniske da bi tekuća voda mogla postojati na površini planeta.

"Sveti Gral istraživanja egzoplaneta je pronaći planet koji orbitira oko zvijezde na pravoj udaljenosti tako da nije preblizu, gdje će zbog visoke temperature ispariti sva voda, niti previše daleko gdje će se sve zamrznuti", rekao je Steven Vogt, astronom na Sveučilištu u Kaliforniji, Santa Cruz, za SPACE.com.

"On je upravo u središtu nastanjive zone. Nema dvojbe ili rasprave o tome, on nije na rubu, već je baš u središtu", rekao je Vogt.

Vogt je jedan od autora te studije, koju je predvodio Guillem Anglada-Escude i Paul Butler iz Instituta Carnegie za znanost, privatne, neprofitne istraživačke organizacije sa sjedištem u Washingtonu.

"Taj je planet novi najbolji kandidat za podršku tekućoj vodi i, možda, životu kakav poznajemo", istakao je Anglada-Escude u priopćenju.

Znanstvenici procjenjuju da je planet, nazvan GJ 667Cc, barem 4,5 puta masivniji od Zemlje, što ga čini tzv. "super-Zemljom". Treba mu oko 28 dana da opiše jedan orbitalni krug oko svoje zvijezde, koji se nalazi samo 22 svjetlosne godine daleko od Zemlje, u sazviježđu Škorpiona.

"To je u osnovi naš susjed. To je u vrlo neposrednoj blizini. Postoji samo oko 100 zvijezda koje su nam bliže od toga", rekao je Vogt.

Zanimljivo je da zvijezda GJ 667C, pripada trostrukom zvjezdanom sustavu. GJ 667C je patuljak M-klase koji ima oko trećine mase sunca, i može se vidjeti teleskopom sa Zemlje, rekao je Vogt.

Otkriće planeta oko zvijezde GJ 667C predstavlja iznenađenje za astronome, jer cijeli zvjezdani sustav ima različit kemijski sastav od našeg sunca. Sustav ima puno manju prisutnost teških elemenata (elemenata težih od vodika i helija), kao što su željezo, ugljik i silicij.

Slučajno bi otkriće moglo značiti da potencijalno naseljivi izvanzemaljski svjetovi mogu postojati u većoj raznolikosti okruženja nego što se ranije mislilo da je moguće, rekli su istraživači.

Detaljni rezultati studije bit će objavljeni u časopisu Astrophysical Journal Letters.
 

tajnesvemira @ 12:45 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, siječanj 8, 2012
Ovako će izgledati naše Sunce nakon što 'umre'

Astrofotograf Bill Snyder uspio je fotografirati maglicu Dumbbell, oblak nastao od krhotina zvijezde. Znanstvenici pretpostavljaju kako ovi prizori ustvari zorno prikazuju kako bi to izgledalo da dođe do eksplozije Sunca i smrti našeg solarnog sustava.

Maglica Dumbbell nastala je nakon raspada zvijezde koja je nalikovala Suncu, a od Zemlje je udaljena oko 1.360 svjetlosnih godina. Sasvim slučajno 1764. godine otkrio ju je astronom Charles Messier.

"Nakon što je ova zvijezda koja je izgledala poput našeg Sunca umrla, iz nje je izašao plin te je formirao ogroman oblak. Naše Sunce bi nakon što umre kroz pet milijardi godina trebalo stvoriti sličnu maglicu", ističe Snyder za Daily mail.

Dodaje i kako ju je lako moguće vidjeti dalekozorom i amaterskim teleskopom.

Ipak, mnoge stvari vezane uz nastanak ove maglice zasad su nepoznate.
tajnesvemira @ 21:38 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, prosinac 16, 2011
NASA: Čak 1.000 asteroida prijeti Zemlji!

U relativnoj blizini našeg planeta nalazi se oko tisuću asteroida koji su dovoljno veliki da prouzroče veliku katastrofu na Zemlji, objavila je NASA. Istovremeno se doznaje da zasad ne postoji plan za reakciju u slučaju opasnosti.

Američki Kongres zadužio je NASA-u da prati sve asteroide koji mogu biti opasni za Zemlju. Tako je nastao projekt Safeguard. Pomoću teleskopa WISE procijenjeno je da u Sunčevom sustavu ima oko 20.000 kometa i asteroida s promjerom većim od 140 metara.

Nebeska tijela promjera između 140 i tisuću metara mogu uništiti cijelu jednu regiju, a ako bi u Zemlju udarila tijela veća od tih, šteta bi bila višestruko veća.

NASA je objavila da astronomi posebno prate objekt promjera 130 metara, za koji je vjerojatnost jedan prema tri tisuće da bi 2048. mogao udariti u Zemlju. Velika opasnost prijeti i od dvostruko većeg asteroida Apophis, koji bi u Zemlju mogao udariti 2036., 2037. ili 2069.

Za sada nema službenog plana što učiniti u slučaju opasnosti.
tajnesvemira @ 21:50 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, prosinac 3, 2011

Tajna moćnih bljeskova otkrivena

Tajnu najmoćnijih bljeskova u svemiru otkrio Hrvat

Zanimljivu studiju koja otkriva izuzetno dinamičan proces u kojem umiru masivnije zvijezde u svemiru objavio je u časopisu Nature hrvatski astrofizičar na sveučilištu u Valenciji, Petar Mimica. Do tajne moćnih bljeskova došao je uz pomoć tima suradnika.

 

Snimke NASA-inog teleskopa Swift potaknule su hrvatskog astrofizičara Petra Mimicu i njegove kolege iz tima sa sveučilišta u Valenciji da provedu istraživanje neobično moćnih i trajnih bljeskova gama zraka.

Bljeskovi gama zraka su najjači bljeskovi u svemiru, a nastaju kada se velike zvijezde na kraju svog života urušavaju i oblikuju crne rupe te obično traju oko do 40 sekundi. No, teleskop Swift na Božić 2010. godine zabilježio je bljesak tijela nazvanog 'GRB 101225A', na udaljenosti od 5 i pol milijardi svjetlosnih godina, koji je trajao je duže od pola sata.Eksplozija ogromnih razmjera


Tada su Mimica i njegovi kolege zaključili da trebaju pronaći novu teoriju kojom će objasniti ovaj događaj te je tim krenuo s pretpostavkom da je 'GRB 101225A' nastao ''binarnom sustavu zvijezda'', spajanjem neutronske zvijezde s helijevom jezgrom divovske zvijezde. Putem simulacija tim je zaključio da je u posljednjoj fazi postojanja tog sustava neutronska zvijezda ušla u divovsku zvijezdu i toliko ju poremetila da je ova izgubila gotovo cijeli vodikov omotač, a sve je završilo stapanjem s helijevom jezgrom što je potaknulo eksploziju ogromnih razmjera.

Tim u Valenciji je istraživao i neka ranija promatranja te je otkriven još jedan primjer eksplozije iz 2006. godine koji je potvrdio njihove zaključke.
tajnesvemira @ 13:54 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, studeni 22, 2011

Pet godina na Marsu u 167 sekundi

Pet godina na Marsu saželi u snimku od 167 sekundi

Rover Spirit se vozikao Marsom pet godina, tri mjeseca i 27 dana. Istraživao je i otkrivao taj zanimljiv planet sve dok nije upao u duboko blato, završivši tako svoj kratki 'život'. No, ono što je snimio sada imamo priliku i vidjeti.

Godine rada Rover Spirita NASA je uspjela sažeti u videosnimku u trajanju od 167 sekundi, na kojoj se izmjenjuje gotovo 3.500 različitih fotografija koje je Spirit snimio svojom prednjom kamerom.

Gledateljima je tako u manje od tri minute sažeta Roverova misija, od ranih početaka u siječnju 2004. pa sve do neslavnog kraja u travnju 2009. godine. Na snimci se tako može vidjeti pusta površina Marsa kojom dominiraju stijene, kamenje, planine i krateri.

Video je dostupan na YouTubeu pod nazivom 'Mars Rover’s Spirit Entire Journey on Mars', a u samo nekoliko dana pogledali su ga deseci tisuća ljudi.

VIDEO


tajnesvemira @ 17:55 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, studeni 17, 2011
Ima li života na Jupiterovom mjesecu Europi?

Podaci NASA-ine svemirske letjelice uvjerili su znanstvenike kako se ispod ledene površine Jupiterova mjeseca Europa nalazi voda. Analiza mjesečeve površine sugerira kako duboko ispod ledenog omotača postoji toplija vode.

Objavljeni rezultati, prenosi BBC, predviđaju kako samo tri kilometra ispod ledene kore postoje malena jezera.

Proučavajući magnetne sile i izgled površine mjeseca znanstvenici već dugo vremena sumnjaju kako se oko 10 do 30 kilometara ispod ledene površine nalazi ogromni ocean dubine oko 160 kilometara.

Voditeljica istraživačkog projekta, Britney Schmidt, kaže kako je Europa zanimljiva znanstvenicima jer je upravo ona mjesto u Sunčevu sustavu za koje se sumnja da na njoj život već postoji.
tajnesvemira @ 21:10 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, studeni 13, 2011
Sjajna fotka misteriozne svemirske maglice

NASA je u ponedjeljak objavila zaista predivnu fotografiju dana, koja prikazuje 'vodopad maglicu' koja se nalazi u sazviježđu Velikog lovca. Kako je ova maglica točno nastala, ne znaju ni sami znanstvenici.

Struktura maglice, koja se pravim imenom zove HH-222, jedna je od najmisterioznijih struktura pronađenih u svemiru, piše NASA. Izdužena plinovita 'struja' proteže se desetak svjetlosnih godina i emitira neobični spektar boja.

Jedna teorija kaže da je oblik maglice nastao djelovanjem vjetra mlade zvijezde koja je udarila u obližnji molekularni oblak. Druga teorija drži da je maglica nastala kao posljedica neobičnog strujanja iz binarnog sistema u kojem se nalaze bijeli patuljak, neutronska zvijezda ili crna rupa. No, takvi sustavi obično snažno emitiraju x-zrake, koje kod maglice nisu detektirane.

tajnesvemira @ 00:30 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
TRANSLATE This Page Into:

 
Pretraživač
Loading
SAT
Index.hr
Nema zapisa.